Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marihuana jako rostlina

22. 5. 2015

Konopí (lat. cannabis) je dvoudomá bylina se vzpřímenou lodyhou, která dorůstá 2 – 3 metrů a v horních částech se rozvětvující. Listy má dlanitě složené, tří až devíti četné, zubaté a žilkované. Samčí stopkaté květy jsou uspořádány lat, samičí úžlabní jsou přisedlé. Tato bylina je větrosnubná, plodem je jednosemenná nažka. Kořen je vřetenový s postraními kořínky.

 

cannabis.jpg

 

Taxonomie

(uspořádání)

Říše: rostliny (Plantae)

Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)

Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)

Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida                    

Řád: růžovaté (Rosales)

Čeleď: konopovité (Cannabaceae)

Rod: konopí (Cannabis)

 

 

 

Konopí u nás

V našich oblastech se vyskytují tři druhy konopí:

  1. Konopí seté (Cannabis sativa) – někdy nazýváno „technické konopí“, se pěstuje především pro své olejnatá semena a velice pevná lýková vlákna.
  2. Konopí indické (Cannabis indica ) – pěstuje se pro svůj pryskyřičný sekret, který vylučují žláznaté listy a především samičí květenství.
  3. Konopí rumištní (Cannabis ruderalis) – je plevelná rostlina, která se k nám dostala z jižní Ukrajiny.

 

konopi-sete.jpg

 

Konopí seté

Konopí seté je všestranně využitelná rostlina. Dá se uplatnit v textilním průmyslu, na výrobu papíru a oleje.

Z konopného stonku se pomocí jednoduchého procesu získávají vlákna, která se následně spřádají. Z následně vyrobených textilií se vyrábí provazce, lana, plachty, rohože a pytle, které jsou vysoce odolné vůči vlhku a hnilobě.

V semenech konopí setého se nachází olej bohatý na vitamíny A, D a E a mastné kyseliny Omega3 a Omega6. Slisovaný olej lze využít v kosmetice, potravinářství, k výrobě různých mýdel, mazadel a barev.

 

 

 

Konopí indické

Konopí indické má na svých listech a samičích květenstvích tenkou vrstvu pryskyřice, která obsahuje mimo jiné i různé léčivé látky a kanabinoidy, kterými jsou například kanabidiol (CBD), kanabinol (CBN) a především delta-9-tetrahydrocannabinol, nebo-li THC. Sušené samičí květenství a hašiš (koncentrovaná pryskyřice) lze využít jako omamnou látku, drogu.

Ta po požití (nejčastěji kouření nebo tzv. hulení) navozuje stav uvolnění, opojení a příjemných iluzí při zároveň plném vědomí. Tato látka je méně návyková, než alkohol či nikotin, ale otupuje motorické funkce, tudíž bychom ani po jejím požití neměli např. řídit auto.

siska.jpg

 

Konopí rumištní

Konopí rumištní je obyčejná plevelnatá bylina bez jakéhokoli využití. Tento druh pochází z oblasti Sibiře a Ukrajiny, dorůstá výšky 1,5 metru a jeho obsah THC je téměř zanedbatelný.

konopi-rumistni.jpg

 

I přesto, že marihuana je v našem státě zakázána, stále vznikají nové a nové odrůdy s různým obsahem THC, které se využívají k onomu slastnému prožitku, díky němuž se dostáváme do stavu opojení.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář